Pro Marine Trade
The Biggest Marine Webstore Around The Baltic Sea
Ostukorv on tühi
Menüü Tootegrupid
Sulge

KUIDAS VALIDA ANKRUT?

 

Mis on Ankur?

Ankur (hollandi k. anker) on sepistatud, valatud või keevitatud, tavaliselt terasest või rauast raske ese laeva (või muu ujuvvahendi) veekogul paigal hoidmiseks (ankurdamiseks), vältimaks laeva triivi tuule, hoovuse või tõusuvee mõjul. Ankrut kasutatakse ka sildumisel, manööverdamisel laeva hoo või hoovuse vähendamiseks.

Vees trossi (otsa) küljes kaasa ujuvat ja veetakistuse mõjul laeva või muu ujuvvahendi triivi tuules ja laines vähendavat eset nimetatakse triivankruks või tormiankruks.

 

Kuidas valida õige ankur?

On olemas mitmeid ankru tüüpe ja enamasti kõik need on head. Valige ankur vastavalt alusele ja tootja soovitustele. Kui on olemas ankrukast, peli ning kett, siis vastavalt nende mõõtmetele ja paigaldusvõimalustele.

Kui teil on täispuhutav paat proovige leida ankur, millel ei oleks teravaid nurki/osasid, hoidmaks ära pontooni vigastusi.

 

ANKRU KAAL

Kui teil on väike paat, kuni 6 m (20') pikk ja kogukaaluga kuni 1000 kg, saate arvutada sobiva ankrukaalu lihtsa valemi abil: 

KUNI 3 m PIKKUSEGA PAADID = 4-5 % PAADI KOGUKAALUST

3 m –6 m PIKKUSEGA PAADID = 3 % PAADI KOGUKAALUST
Üle 6 m PIKKUSEGA PAADID = 1-2 % PAADI KOGUKAALUST

Kui kahtlete, valige raskem. See tasub ära!

 

•  Kett ei ole väikeste paatide jaoks vajalik, aga soovitatav! Võtke 1,5-2 meetrit  sobivat ketti ja näete kohe erinevust: see suurendab efektiivsust 1,5 kuni 2 korda.

 

•  Ankruköis: Selles ei ole midagi erilist, lihtsalt veenduge, et see oleks piisavalt tugev ja pikk. Kui ankur peab hoidma teid kindlalt kohal, peab köie pikkus olema vähemalt 10 korda pikem kui vee sügavus. Sellisel juhul annab ankur endast parima.

 

Väikelaeva ankrud

Kõikidel väikelaevadel peab olema ankur koos otsaga. A- ja B-kategooria väikelaevadel nõutakse lisaks ka varuankrut. Ankruotsa pikkus peab vastavalt kategooriale olema vähemalt 15, 30, 50 või 60 meetrit.

Väikelaeva kaalule ja pikkusele vastav ankur ja ankruots peab tagama väikelaeva ohutu ankurdamise. Ankruotsa pikkus peab vastama alljärgnevas tabelis toodud minimaalsetele nõuetele:

 

Väikelaeva kategooria

Ankruotsa läbimõõt (mm)

Ankruotsa pikkus (m)

A

16

60

B

16

50

C

12

30

D

10

15

 

 

Ankru tüübid

DELTA

Hea pidamisega ankur erinevatel pinnastel. Läheb kergesti libisema kivisel pinnasel.

 

FLUke

Hea pidamisega mudas ja liivas, teistel pinnastel libiseb kergesti.

 

Bruce/Claw

Hea pidamisega kõikidel pinnastel. Raskesti jääb pidama tugeval pinnasel (savi ja kõva muda).

 

C.Q.R.

Hea pidamisega erinevatel pinnastel, kuid kergesti vabanev tuulte pöördumisel.

 

Grapnel

Hea ankur igapäevaseks kasutamiseks. Eriti sobiv jõgedele. Ei sobi pikemaajaliseks ankurdamiseks.

 

Mushroom

Hea pidamisega erinevatel pinnastel. Sobib hästi pikemaajaliseks ankurdamiseks.

 

Hall

Kasutatakse rohkem laevadel. Hea pidamisega erinevatel pinnastel. Sobib hästi pikemaajaliseks ankurdamiseks.


Admiraliteedi

Ajalooline ankur, kasutatakse rohkem purjekatel ja ajaloolistel laevadel (näiteks: aurikud jne.)Hea pidamisega erinevatel pinnastel. Sobib hästi pikemaajaliseks ankurdamiseks.

 

 

 

 

Ankrud

 

 

VaaTA meie ankrute valikut siit

Polyform Osculati Marinepool Ultraflex Jobe ACR Electronics Crewsaver Adeco

Liitu meiega sotsiaalmeedias

Instagrami postitused

Jälgi meid Instagramis

Ettevõttest

   Pro Marine Trade OÜ on 2003. aastal loodud hulgimüügiettevõte. Lisaks hulgimüügile alustasime 2006. aastal e-poe www.promarinetrade.com arendamist, millest tänaseks on saanud Baltikumi suurim merekaupade veebipood. Oleme oma klientide teadmiste ja nõudmiste abiga järjekindlalt püüdnud täiendada ja parandada oma kaubavalikut ning loomulikult ka teeninduskvaliteeti. Meie ettevõte on kindlal veendumusel, et väärt asjad sünnivad koostööst ja omalt poolt soovime anda sellesse koostöösse parima. Ootame alati meie kontaktmeilile Teiepoolseid arvamusi ja asjakohaseid küsimusi, et säilitada seniseid ning luua uusi kliendisuhteid ja koostöövorme. Pro Marine Trade-i tegemiste ja toimetuste kohta leiate alati värsket infot meie veebilehe uudiste lingilt. Kõik meie poolt praegu pakutavad ja turustatavad tooted leiate meie kodulehelt ja meie koostööpartnerite tootekataloogidest. Loomulikult soovitame tutvuda meie veebipoe sooduspakkumistega, kust võite leida hetkel laos olevaid tooteid väga soodsate hindadega.   LugupidamisegaPro Marine Trade meeskond     2020 - 2023 külastas meie e-poodi 660 273 unikaalset külastajat ja oste sooritati 48-st erinevast riigist üle maailma.  Pro Marine Trade kuulub Eesti e-kaubanduse Liitu ja on usaldusväärne ostukoht.  Pro Marine Trade on Gasellfirma 2022 Gasellettevõtted on kolme aasta jooksul kasvatanud käivet ja kasumit rohkem kui 50%, loovad kõige rohkem uusi töökohti, kannavad endas kiiresti areneva ettevõtte olulisi omadusi – paindlikkus, kiirus, julgus. Vaid alla 1% Eesti ettevõtetest on gasellid.   Ostes oma tooted meiee-poest, toetad Eesti noorpurjetajaid. VAATA LÄHEMALT