Pro Marine Trade
The Biggest Marine Webstore Around The Baltic Sea
Ostukorv on tühi
Menüü Tootegrupid
Sulge

BINOKKEL – KUIDAS JA MILLIST VALIDA?

 

Binokkel on meremehe, loodusesõbra ning matkaselli oluline kaaslane. Kuna nende valik on aastatega märkimisväärselt suureks läinud siis anname alljärgnevaga mõned soovitused, kuidas endale sobiv binokkel valida. Valikukriteeriume on palju kuid tänu laiale valikule on igal kasutajal võimalik sobiv kiikar kindlasti leida.

 

Suurendusvõime, läätse läbimõõt ja valgusjõud.

Kõikidele binoklitele on märgitud suurendusvõimet ja esimese läätse läbimõõtu tähistavad numbrid. Näiteks 8x42 binokkel suurendab kaheksa korda (toob objekti kaheksa korda lähemale) ning läätse diameeter on 42mm. Esimese hooga võib tunduda, et mida suurem suurendus, seda parem binokkel.Tegelikkuses see niimoodi ei ole. Suurem suurendusvõime annab küll võimaluse vaadeldav objekt hästi lähedale tuua kuid kehvades valgustingimustes läheb kindlasti vaja statiivi tuge – vastasel juhul näete ainult hägust pilti. Miks? Oluline mõiste kõikide optiliste seadmete puhul on valgusjõud. Mida suurem on binokli valgusjõud, seda kehvemas valguses saab binoklit kasutada. Valgusjõud on iga binokli puhul lihtsalt arvutatav, piisab läätse diameetri suuruse jagamisest suurendusarvuga. Näiteks 16x50 binokli valgusjõu arvnäitaja on 3,125, 10x50 binoklil 5 ning 7x50 binoklil 7,142. Mida suurem on binokli valgusjõd, seda hämaramas saab binokliga vaadataja pilti selgelt näha. Näiteks 16x50 binokliga ei ole hämaras midagi peale hakata. Samas 7x50 binoklit saab kasutada väga kehvas valguses vaatlemiseks. Looduses matkajale ning linnuhuvilisest vaatlejale on parim soovitus omada näiteks 8x42  „kiikarit“. Sellest näeb teravat pilti ka hämara ilmaga ning ei ole kartust, et lendav lind kipub binokli vaatealast (mida suurem "zoom," seda kitsam on binokli vaaetnurk) pidevalt välja libisema. Universaalseks kasutamiseks on igati sobilikud "zoomiga" binoklid, kuid asjatundjatele "zoomiga" binoklit ei soovitata. Nimelt on optilise kvaliteedi põhimõte binoklitel sama, mis objektiivide puhul – fikseeritud fookusega optikad on märksa kvaliteetsemad kui zoomobjektiivid. 

 

Ilmastikukindlus.

Veekindlaid binokleid leidub kõikide tootjate valikus. Mõistagi on veekindel binokkel kallim kui nn. vetthülgav (enamasti võib binokleid niimoodi nimetada) binokkel. Pidevalt „töövahendina“ rakendust saav binokkel võiks meie oludes kindlasti veekindel olla. Binoklit valides on mõistlik vaadata, et lisaks korpuse vihmakindlusele on olemas kõikide läätsede katted, vastasel juhul tuleb iga kord enne vaatluse algust läätsesid puhastada.

 

Roof või porro?

Roof prismad ehk üksteisega kattuvate prismade süsteem. Sellise prismasüsteemiga binoklid on muutumas üha populaarsemaks, seda tänu nende väiksemale kaalule ja kompaktsetele mõõtudele.
Roof prismaga varustatud binoklites asetsevad prismad tihedalt üksteise järel (või kokku liimitult), võimaldades objektiivi läätsedel paikneda ühel joonel okulaariga. Tulemuseks on sale, sirgete joontega binokkel, kus nii läätsed ning suurenduse tagavad prismad paiknevad üksteise suhtes ühel joonel (vt. joonis).

Porro prismade süsteem.
Porro e. prismabinokkel on tavaliselt natuke kohmakam kui Roof binokkel. Porro prismadega varustatud binoklis paiknevad objektiiv ning okulaar üksteise suhtes nihutatult. Porro prismaga varustatud binoklid tagavad parema sügavustaju ning on reeglina laiema vaateväljaga (vt. joonis).

 

Merebinoklid

Meremeeste lemmikud on läbi aastate olnud suure valgusjõuga binoklid. Need on  7x50, 8x50, 8x56, 9x63 ning mõnel juhul ka 10x50. Viimasel on küll võimsam suurendus, kuid hämaras jääb see binokkel hätta. Seetõttu on soovitatav valida pigem väiksem zoomivõimendus, mis tagab kvaliteetse vaatlusmomendi päris pimedani välja.

 

Merebinoklite omadused:

Kompass: Paljud merebinoklid omavad sisseehitatud kompassi, sellega on võimalik koheselt määrata suund vaadeldavale objektile.

Veekindel korpus: Eelistatult peaks merebinokkel olema veekindel, et vältida vettekukkumisel saadud kahjustusi. Reeglina on need ka täidetud kuiva lämmastikuga, et vältida kondensaadi tekkimist läätsedele.

Kaugusemõõtja: Paljud merebinoklid on varustatud ka kaugusemõõtjaga, tänu sellele saad operatiivselt määrata ligikaudse kauguse vaadeldava objektini. Samuti on selle abil võimalik määratleda objekti kõrgust.

Pildistabilisaator: Merel on oluline ka pildistabilisaator, see kompenseerib kõrgel suurendusel mõjule pääsevat värinat ja hoiab vaatevälja väga stabiilselt paigal. Mõned mudelid toetavad panoraamimist, mis tähendab, et värinat kompenseeritakse ka binokli ühtlasel liigutamisel, näiteks lendava linnu jälgimisel. Lisaks käte värisemise kompenseerimisele suudab pildistabilisaator tuvastada ja kompenseerida paljusid muud tüüpi liigutusi, näiteks liikuvas autos või paadis vaatlemisest tulenevaid liigutusi. See suudab korrigeerida isegi hingamisest tulenevat aeglast liikumist.

 

 

VAATA MEIE BINOKLITE VALIKUT SIIT

Barigo Life Cell Limit Pentax Danforth Indel Webasto Marine Sparta Carpets Adeco

Liitu meiega sotsiaalmeedias

Instagrami postitused

Jälgi meid Instagramis

Ettevõttest

   Pro Marine Trade OÜ on 2003. aastal loodud hulgimüügiettevõte. Lisaks hulgimüügile alustasime 2006. aastal e-poe www.promarinetrade.com arendamist, millest tänaseks on saanud Baltikumi suurim merekaupade veebipood. Oleme oma klientide teadmiste ja nõudmiste abiga järjekindlalt püüdnud täiendada ja parandada oma kaubavalikut ning loomulikult ka teeninduskvaliteeti. Meie ettevõte on kindlal veendumusel, et väärt asjad sünnivad koostööst ja omalt poolt soovime anda sellesse koostöösse parima. Ootame alati meie kontaktmeilile Teiepoolseid arvamusi ja asjakohaseid küsimusi, et säilitada seniseid ning luua uusi kliendisuhteid ja koostöövorme. Pro Marine Trade-i tegemiste ja toimetuste kohta leiate alati värsket infot meie veebilehe uudiste lingilt. Kõik meie poolt praegu pakutavad ja turustatavad tooted leiate meie kodulehelt ja meie koostööpartnerite tootekataloogidest. Loomulikult soovitame tutvuda meie veebipoe sooduspakkumistega, kust võite leida hetkel laos olevaid tooteid väga soodsate hindadega.   LugupidamisegaPro Marine Trade meeskond     2020 - 2023 külastas meie e-poodi 660 273 unikaalset külastajat ja oste sooritati 48-st erinevast riigist üle maailma.  Pro Marine Trade kuulub Eesti e-kaubanduse Liitu ja on usaldusväärne ostukoht.  Pro Marine Trade on Gasellfirma 2022 Gasellettevõtted on kolme aasta jooksul kasvatanud käivet ja kasumit rohkem kui 50%, loovad kõige rohkem uusi töökohti, kannavad endas kiiresti areneva ettevõtte olulisi omadusi – paindlikkus, kiirus, julgus. Vaid alla 1% Eesti ettevõtetest on gasellid.   Ostes oma tooted meiee-poest, toetad Eesti noorpurjetajaid. VAATA LÄHEMALT