Pro Marine Trade
The Biggest Marine Webstore Around The Baltic Sea
Ostukorv on tühi
Menüü Tootegrupid
Sulge

VHF MERERAADIO, MIS, MILLEKS?

 

VHF (Very High Frequency) raadiod on mõeldud kahesuunaliseks sideks merel ja on tööraadiusega 5 kuni 30 miili (8 – 50 km.). VHF raadiod on oluline ohutusvarustus pardal ja on kiireim ja usaldusväärseim ohust teavitamise süsteem. Rannikualadel ja sisevetel on VHF raadio heaks ja kiireks suhtlemiseks nii päästejaamade, sadamate kui ka teiste alustega.

 

Kuidas toimib ?

Otsenähtavusega signaal: erinevalt lühi- ja pikalaine raadiotest saab VHF raadio teel edastada ja vastuvõtta ainult otsenähtavuses olevaid signaale. Mäed, maakera kumerus või miski muu, mis blokeerib nähtavuse sirgjooneliselt, blokeerib ka VHF signaali (kuigi raadiolainetel on võime "väänduda" ümber objektide).
VHF raadiod saavad kuulata ainult tugevaimat signaali. See tähendab, et kui mitu VHF raadiot edastab samaaegselt midagi samal sagedusel, siis kuulete ainult seda, mida saadab tugevama signaaliga saatja.

 

 

 

VHF KÄSIJAAMAD

 

Peamised funktsioonid

Iseseisvus: kui elektriga alusel midagi juhtub siis käsijaam omab iseseisvat antenni ja akut, et õnnetusest teada anda. Seega saad seda igas olukorras kasutada.

Kaasaskantavus: käsijaama saad kasutada ja abi kutsuda, kui oled alusest ja põhi VHF raadiost eemal. Samuti saad ühendust võtta oma alusega, kui oled „jullas,“ jalutamas või kalal.

 

Kas soovid, et käsijaam ujuks ?

Kui käsijaam kukub vette või saab veekahjustusi, siis sa ei soovi ju minna poodi uut jaama ostma? Jah, osad jaamad on veekindlad, kuid kahjuks on neil ka nõrgemad akud, seega kui soovid ujuvat käsijaama tuleb järele anda aku kestvuses.
Osadel jaamadel on ka n.ö. Float and Flash funktsioon, mis tähendab et vette kukkudes keerab jaam automaatselt ekraani ülespoole ja tuled hakkavad vilkuma.

 

Kui kaua kestab aku ?

Käsijaamad omavad reeglina akut, mis kestab 7 kuni 20 tundi. Käsijaama suurusest oleneb, kui võimas aku sinna mahub. Samuti sõltub aku kestvus sellest, kas jaam töötab rohkem 5W või 1W (sadamas) väljundvõimsusel. Aku kestvust mõjutab ka jaama GPS funktsioon. Reeglina on ujuvad käsijaamad väiksema akuga (kergemad), selle tõttu kestab aku ka vähem. Tavaliselt kestab käsijaam terve nädalavahetuse ilma laadimiseta, kui mittevajamise ajaks ta välja lülitada.

 

Kas vajad GPS vastuvõtjat ja DSC funktsiooni ?

Paljud käsijaamad omavad sisseehitatud GPS funktsiooni ja DSC (Digital Selective Calling) omadust. Nende VHF kombi seadmetega on Teil võimalik ühendada GPS plotter ning saata ka hädakutsungit (hoides all punast DISTRESS nuppu). Selliste käsiseadmetega lähevad koheselt Teie koordinaadid merevalvekeskusele ja päästjad teavad Teie nime (Vajalik MMSI registreerimine TJK-s) ja asukohta. Samuti on võimalik saata oma koordinaate teistele alustel kui olete jaama registreerinud personaalse MMSI numbriga.  

 

Kas käsijaamal on VÕI saab ühendada lisaseadmeid ?

Paljude kallimate käsijaamadega saab ühendada erinevaid lisaseadmeid. Need pole alati komplektis ja tuleb eraldi soetada. Vahel pole samal tootjal vajalikku lisaseadet, kuid sobivad ka kolmandate tootjate lisad.

 

Laadijad: et käsijaam oleks pidevalt laetud, tuleks eelistada n.ö. „pane pesasse“ tüüpi laadijaid. On kahte tüüpi laadijaid: aeglased laadijad, mis laevad seadme aku täis 9-15 tunniga ja kiirlaadijad, mis saavad laadimisega hakkama 2,5 tunni või vähema ajaga. Kiirlaadijad omavad vastavaid pingeregulaatoreid ja sensoreid, mis peale täislaadimist ennast välja lülitavad. Parim oleks omada mõlemat ning, et  laadimispesad omaks võimalusel nii 12V kui ka 220V toidet. Näiteks: COBRA MARINE MR HH350

 

Alkaline patareidega käsijaama toitmine on hea ja soodus võimalus, sest kui laadimisalust või voolu pole käepärast võivad just patareid osutuda sinu elupäästjaks. Patareid omavad veel 90% oma mahust, kui neid säilitada 1-2 aastat  20°C juures. Võimalusel valige käsijaam, mida on võimalik ka patareidega toita.


Antenniliides annab võimaluse ühendada käsijaam aluse VHF antenni süsteemiga. See annab tunduvalt parema signaalitugevuse nii ekstreemsetes oludes, kui ka tavakasutusel. Erinevad tootjad pakuvad erinevaid ühendusi. Enne ostu veendu, kas välise antenni ühenduspesa sobib sinu süsteemiga, kui mitte, siis uuri üleminekute võimalusi. Reeglina on kasutusel üleminekud kas BNC või PL259 tüüpi ühendustele.
Mõnedel käsijaamadel on kaasas või on võimalik ühendada peakomplekt, mis annab võimaluse suhelda ilma PTT nuppu vajutamata. 

 

Millised on levi ja võimsuse piirangud ?

Käsiraadiojaama võimsus tohib olla maksimaalselt 5 W. Sadamates peab võimsus olema 1 W - võimsus on menüüst valitav. Reeglina on statsionaarsed mereraadiod 25 W võimsusega. Rohkem kui võimsus määrab signaalitugevuse välise antenni olemasolu, selle kõrgus ja antenni võimendus (gain). 5W saatja võimsusega käsijaam levib 1,5 m kõrgusel veepinnast umbes 3-8 miili võrreldes 25 W võimsusega  statsionaarse jaamaga mis levib 15 – 50 miili olenevalt antennist ja selle kõrgusest merepinnast.

 

 

Statsionaarsed VHF jaamad

 

Maksimaalne võimsus on statsionaarsetel VHF jaamadel piiratud 25 W. Kõikidel jaamadel on võimalus ümberlülitada 1W võimsusele. Sadamates peab võimsus olema 1 W.


Antenn on oluline lisa, et suurendada oma VHF raadio levipiirkonda. Paigaldage antenn võimalikult kõrgele. Purjekatel masti otsa ning kaatritel kajutilae või „targa kaare“ kõrgeimasse punkti. Kaatritel kasutage 6 või 9 dB antenni, purjekatel soovitavalt 3 dB antenni. Võimalusel kasutage antenni kinnitusega kaasas olevat originaalkaablit, kui kaabli pikkusest ei piisa, siis kasutage võimalikult väikeste kadudega antennikaablit. Ühendused peavad olema vee- ja niiskuskindlad.

 

Voolutarbivus: statsionaarsed jaamad saavad oma voolu aluse üldisest vooluringist, reeglina on see 12 V. Erandiks on suured laevad, millel kasutatakse ka 220 V VHF raadioid. 25 W seades kasutab jaam signaali vastuvõtmiseks ~ 0,5 A  ja saatmiseks ~ 5 A. Kui vool peaks alusel kaduma, siis soovitav oleks omada tagavaraks VHF käsijaama.

 

DSC (digitaal-selektiivne väljakutse) funktsioon

Kõik statsionaarsed VHF jaamad omavad DSC funktsiooni. Tegemist on rahvusvahelise standardiga ohutuse tagamiseks laevadel. Digitaal-selektiivne väljakutse, funktsioon, mille abil on võimalik väljakutsuda ühte (laeva või kalda) jaama, jaamade gruppi või kõiki jaamu (sealhulgas kaldajaamu, nt JRCC Tallinn, Tallinn VTS jm).


Olulisem DSC funktsioon on hädaväljakutse. Ühe nupuvajutusega saadab VHF raadio automaatselt välja digitaalse hädakutsungi (Mayday) kanalil 70. Selle signaali saavad kõik levipiirkonnas olevad laevad ja päästejaamad. Edastatakse laeva MMSI number ja asukoha koordinaadid, võimalusel ka hädaolukorra iseloom (tulekahju, madalikule sõit, MOB vms). Peale teate saatmist lülitub VHF raadio automaatselt 16. kanalile, et saaksite päästjatega suhelda.


Kõik statsionaarsed VFH jaamad, mis on valmistatud peale 2011 aastat on D-klassi raadiod. See tähendab, et need omavad sisseehitatud funktsiooni valvata taustal DSC digitaalseid signaale 70 kanalil, samuti säilitatakse mingi aeg seadme mälus teiste laevade MMSI numbreid. See funktsioon ei sega kuulata eetrit mõnel teisel kanalil. Vanemad raadiod ei pruugi seda funktsiooni omada ja kuulates mõnda teist kanalit võib digitaalne 70. kanali DSC teade kaduma minna.

 

Teine töökoht ?

Paljud statsionaarsed VHF jaamad omavad lisatöökoha võimalust. Lisatöökoht võimaldab Teil olenevalt tootjast kuulata eetrit, rääkida eetrisse, vahetada kanaleid, seada helitugevust jne. See on ideaalne vahend nii purjekatel (cocpitis) kui suurematel kaatritel (Flybridge) kasutada olemasolevat jaama, et mitte soetada alusele kahte või enamat statsionaarset VHF seadet. Samas on lisatöökoha võimsus 25 W mitte 5 W nagu käsijaamadel ning kasutusel on ka väline antenn.

 

 

 

Erinevad kasutusliidesed

Juhtmevaba kaugjuhtimine: paljud uuemat tüüpi ja kallimad jaamad on varustatud võimalusega ühendada juhtmevaba kaugjuhtimine. Selle abil on võimalik teostada samasid funktsioone nagu peajaamaga.


Multifunktsionaalsed pöördnupud: paljudel jaamadel on kasutusel multifunktsionaalsed pöördnupud, st. sama nupp omab erinevaid funktsioone. Vajutades valid funktsiooni, pöörates muudad parameetreid.


Üles-alla nupud on enamusel jaamadel kasutusel. Nendega on võimalik valida kanaleid või kasutada muid funktsioone. Paljudel jaamadel on kanalite valimisnupud mikrofoni küljes. Samuti on paljudel jaamadel eraldi 16. kanali valimisnupp, see võimaldab kiiresti valida 16. kanalit.


Müra eemaldus funktsioon: paljudel statsionaarsetel -ja käsijaamadel on olemas taustamüra eemaldamise funktsioon. See on hea omadus kui masina- või tuulekohin segab eetrisse rääkimist.


Lisa valjuhääldi ühendamine on enamusel statsionaarsetel VHF jaamadel olemas, parendab oluliselt eetri kuulamist, võimalusel paigaldage eetri kuulamiseks kindlasti eraldi kõlar.

 

Skaneerimise funktsioon

Reaalselt on kõikidel statsionaarsetel jaamadel kanalite skaneerimise funktsioon olemas, ühtedel töötab ta paremini kui teistel. Enne soetamist uuri kindlasti selle funktsiooni tööpõhimõtet.

 

DualWatch või TriWatch: peaaegu kõikidel statsionaarsetel jaamadel on see funktsioon olemas, odavamatel ainult Dual-, kallimatel ka TriWatch. Kui DualWatch skaneerib taustal kanaleid 16 ja 70, siis TriWach lisab taustal skaneeritavate kanalite nimekirja ka 9. kanali. Samas paljudes piirkondades on 9. kanalil eeter kalurite kasutuses ja sellisel juhul saab vajadusel TriWatch väljalülitada.

 

Tag Scan on võimalus lisada ise kanalite numbreid, mida jälgida, paljudel statsionaarsetel jaamadel on see võimalus olemas.

 

 

 

VaaTA meie raadiosaatjate valikut siit

Marinetech Polyform Lahnakoski Nash Sports Nuova Rade Quick Igloo Crewsaver

Liitu meiega sotsiaalmeedias

Instagrami postitused

Jälgi meid Instagramis

Ettevõttest

   Pro Marine Trade OÜ on 2003. aastal loodud hulgimüügiettevõte. Lisaks hulgimüügile alustasime 2006. aastal e-poe www.promarinetrade.com arendamist, millest tänaseks on saanud Baltikumi suurim merekaupade veebipood. Oleme oma klientide teadmiste ja nõudmiste abiga järjekindlalt püüdnud täiendada ja parandada oma kaubavalikut ning loomulikult ka teeninduskvaliteeti. Meie ettevõte on kindlal veendumusel, et väärt asjad sünnivad koostööst ja omalt poolt soovime anda sellesse koostöösse parima. Ootame alati meie kontaktmeilile Teiepoolseid arvamusi ja asjakohaseid küsimusi, et säilitada seniseid ning luua uusi kliendisuhteid ja koostöövorme. Pro Marine Trade-i tegemiste ja toimetuste kohta leiate alati värsket infot meie veebilehe uudiste lingilt. Kõik meie poolt praegu pakutavad ja turustatavad tooted leiate meie kodulehelt ja meie koostööpartnerite tootekataloogidest. Loomulikult soovitame tutvuda meie veebipoe sooduspakkumistega, kust võite leida hetkel laos olevaid tooteid väga soodsate hindadega.   LugupidamisegaPro Marine Trade meeskond     2020 - 2023 külastas meie e-poodi 660 273 unikaalset külastajat ja oste sooritati 48-st erinevast riigist üle maailma.  Pro Marine Trade kuulub Eesti e-kaubanduse Liitu ja on usaldusväärne ostukoht.  Pro Marine Trade on Gasellfirma 2022 Gasellettevõtted on kolme aasta jooksul kasvatanud käivet ja kasumit rohkem kui 50%, loovad kõige rohkem uusi töökohti, kannavad endas kiiresti areneva ettevõtte olulisi omadusi – paindlikkus, kiirus, julgus. Vaid alla 1% Eesti ettevõtetest on gasellid.   Ostes oma tooted meiee-poest, toetad Eesti noorpurjetajaid. VAATA LÄHEMALT